מהם גורמי הסיכון וקבוצות הסיכון במחלה?
מחלת המלנומה קשה מאוד בעיקר בשלבים המתקדמים שלה, אם כי ידיעת הימצאותך בקבוצת סיכון ובדיקות מקדימות אצל רופא יכולים לסייע בהחלמה מהירה לחלוטין. מי שנמצא בקבוצות סיכון הם בעיקר אנשים בהירים, בעיקר אלו עם נמשים רבים על פניהם ושיער בהיר או ג'ינג'י. כל הסימנים הללו, של עור בהיר או עיניים בהירות קשורות בריכוז המלנין בעור. אצל אנשים אלו ריכוז המלנין נמוך מאוד מה שגורם להם להיחשף יותר למפגעי השמש והופעתם של תאים סרטניים אפשרית יותר מאשר לשחומי עור. גם אור שמש מלאכותי כמו במיטת שיזוף מסוכן באותה מידה ואף יותר. גם היסטוריה רפואית במשפחה של מחלת המלנומה יכולה להדאיג ומאפשרת גילוי מלנומה מהיר כיוון שמציבה את שאר בני המשפחה בקבוצת סיכון אוטומטית, כמו גם אנשים עם מערכת חיסונית מוחלשת.
מלנומה היא לא רק גנטיקה
אמנם גילוי מלנומה יכול להיעשות על ידי בדיקה של ההיסטוריה המשפחתית הגנטית אך אחת הדרכים הפשוטות יותר לדעת מי נמצא במצב בעייתי היא בדיקה של מצב נקודות החן בגוף. נקודות חן או שומות בעברית, הן נגעים בעור שבדרך כלל לא מסוכנים ולכל אחד יש כמה כאלה על פני העור. הם בעצם הצטברות של מלנין, אך ישנן שומות חשודות שיכולות להעיד על בעיה. נקודות חן רבות מידי, לא סימטריות או כאלה שמחליפות צבע, אמורות להעלות גבה ולשלוח אתכם לבדיקה.
מהם סיכויי ההחלמה לאחר גילוי מלנומה?
גילוי מלנומה הוא השלב הראשוני בדרך לטיפול שיכול להיות קצר או ארוך. סיכויי ההחלמה ומשך ואופי הטיפול נקבעים לפי השלב בו מפותחת כבר המלנומה בגוף המטופל. ישנם ארבעה שלבים כאשר בשלב הראשון מדובר רק על מלנומה קטנה משני מילימטרים שלא עברה את השכבה החיצונית של העור בה סיכויי ההחלמה נושקים מאה אחוזים לעומת סיכויי החלמה כמעט אפסיים בשלב ארבע, השלב בו המלנומה הגיע לאיברים אחרים.