אודות היתוך קר
נראה שבכל תקופה, בזמן בו התקדמותם של הטכנולוגיה והמדע מביאים עמם ימים חדשים של שגשוג והתקדמות כללית, ישנם שאיפה ורצון להגיע יותר רחוק מכפי שניתן ברגע נתון, רחוק יותר מכפי שמאפשרים לנו אבא טבע ואמא אדמה ללא כל צל של ספק. בימים עברו, אנו יודעים, האמינו האלכימאים שהם יצליחו למצוא שיטה להפוך עופרת לזהב, תוך שלעיתים גם שכנעו אחרים כי הצליחו במשימה זו.
יעד נכסף
אולם, נראה כי בימינו, היעד הגדול ביותר הבלתי מושג של תקופתנו, הוא הגעה למצב היתוך קר, שגם לגביו, יש אנשים שמפעם לפעם טוענים כי הצליחו להשיג אותו. מדענים רבים שואפים למצוא תנאים בהם יתאפשר ליצור תהליך היתוך אטומים של מימן בטמפרטורות נמוכות מכפי שניתן לבצע כיום. באם בעבר רדפו האלכימאים אחרי יצירת העושר והזהב, הרי שבימינו, רודפים מדענים רבים אחרי מציאת מקור האנרגיה המושלם.
הפרכה
חלק מעולם המדע תר אחר ההיתוך הקר כבר שנים רבות מן הסתם. בשנת 1989 הגיעו לשיא מבחינה זו, כאשר שני כימאים הכריזו חגיגית כי המציאו תהליך אלקטרוליזה של מתכות, תוך שימוש במים כבדים, אשר נוצרת בו אנרגיה רבה מזו אשר מושקעת בתהליך, זאת באמצעות תהליך היתוך קר במים, של אטומי מימן. לאחר אותה מסיבת עיתונאים חגיגית, ניסו קבוצות רבות לשחזר את הניסוי, אך ללא כל הצלחה יתרה. בסופו של דבר, נמצא כי היו טעויות מדידה וטעויות תיאורטיות כאלה ואחרות, אשר הצביעו על כך, שלמעשה, למרבה הצער, לא הופקה אנרגיה כל שהיא בתהליך זה. מדובר היה בסך הכול בטעות נוספת, אחת מרבות, כחלק מן המאמץ למצוא אנרגיה זולה – עוד כישלון ברצף הניסויים לטובת השגה של היתוך קר.
יש עתיד?
האם קיים עתיד לתהליך היתוך קר? מדענים בימינו משוכנעים שתהליך היתוך קר אינו אפשרי, אך ישנם חוקרים שעדיין מאמינים בהיתכנותו של תהליך זה, ועדיין חותרים למצוא דרך להשיגו. עד כה, לא נצפתה כל הצלחה בתחום, על אף שמדי פעם, ישנם דיווחים על ראיות להצלחות קטנות, אך הממצאים מופרכים במהירות.